Bojanje kose

 

Proces bojanja kose

Pri procesu bojanja kose, na kosu djelujemo preparatima za bojanje kose. Ponovno je bitno posavjetovati se sa stručnjakom, porazgovarati o nijansi boje te se odlučiti koju boju kose želite odabrati. Nijanse boja za kosu razlikuju se od proizvođača do proizvođača, a mi navodimo osnovne tonove boja: 1- crna, 2 – najtamnija smeđa, 3- tamno smeđa, 4 – srednje smeđa, 5- svejtlo smeđa, 6- tamno plava, 7 – srednje plava, 8 – svjetlo plava nijansa boje za kosu. Tamnije boje se teže ispiru te je otežan prelazak iz tamne u svjetliju nijanse. Sve češći su i odsjaji boje, pa tako imamo mahagonij crvenu boju, bakrenu crvenu boju, ljubičasti ili plavi odsjaj na tamnim bojama za kosu itd. Profesionalno bojanje kose se izvodi u frizerskim salonima pri čemu se frizeri koriste profesionalnim bojama za kosu isključivo iz prodavaonica opreme za frizerske salone. Godinama se pokazalo da boje za kosu koje kupujemo u trgovinama često razočaraju, brzo se ispiru, a preparati vrste color šampona uistinu nisu to što nam predstavljaju već standardne boje za kosu koje sadrže hidrogen i amonijak te zahtijevaju ponovno bojanje izrasta. Takozvani preljev za kosu izradimo od boje za kosu (bez amonijaka) i 3 % hidrogen.

 

Hidrogen, razvijač boje ili sredstvo za blanširanje kose potrebno je koristiti uz boju za kosu, a razlikuju se po postotcima. Standardni postotci su 3, 6, 9 i 12 % hidrogen. Hidrogen 3 % je pogodan, kao što smo već spomenuli, za bojanje kose pri preljevu. Razvijač boje 6 % koristimo pri svim vrstama bojanja kosete ne mijenja nijansu kose, dok 9 % hidrogen koristimo kod zahtijevnijih bojanjima kose, pri prelasku iz tamniju u svjetliju nijansu kose. Najsnažniji, 12 % hidrogen koristimo pri bojanju kose u nasvjetliju nijansu plave kose. Potrebno je odabrati boju kose koja ima najmanje amonijaka jer toksično djeluje na kosu. Novosti su prirodne boje bez amonijaka, preporuča se korištenje boja na biljnoj bazi koji bojaju kosu biljnim pigmentima, noviji su preparati bez amonijaka te s bjelančevinama svile i ekstraktima biljaka.

 

Boje za kosu

Boje za kosu razlikujemo po roku trajanja obojane kose – od permanentne boje za kosu, demi-permanentne boje za kosu te semi-permanentne boje za kosu. Postoji više različitih vrsti bojanja kose. Tako pri bojanju određenih segmenata ili pramenova kose dolazi do željenog osvježenog izgleda i sjaja kose. Pramenovi se mogu raditi različitim folijama ili kapom za bojanje kose. Postoje tehnike bojanja kojima kosa postaje obojana na točno određenim željenim područjima. Razlikujemo i bojanje kose na način, poznat pod imenom ombre, pri kojem je kosa tamne boje i postaje svjetlija prema vrhovima kose, što se postiže blajhanjem (hidrogenom) vrhova kose ili upravo suprotno, iz svjetlije boje u tamniju, što je lakši primjer tehnike. To je tehnika bojenja kojom dolazimo do kontrasta i prirodnog izgleda kose, jer se lako prilagođava različitim potrebama i stilovima. Ombre postižemo na više različitih načina. Flamboyage je na drugu stranu noviji trend tehnike bojanja kose koji na kosi ostavlja osunčane pramenove. Tom tehnikom sjenčanja kose upotrebljavaju se ljepljive trake poput folije koje se prislanjaju uz pramen kose te se od nje nakon toga odvoje, a obojen ostaje samo dio kose koji ostaje u foliji. Ideja ove vrste bojanja kose je da kosa ima prirodan izgled, a moguće je učiniti veći ili manji kontrast na pramenovima.

 

Cijena ovih pramenova je nešto skuplja od uobičajenih pramenova, no ovom tehnikom umanjujemo mogućnost pojavljivanja strogo određenih prijelaza boje s pramena na pramen. Balayage je još jedan način prirodnih pramenova na kosi koji se postiže ravnomjernim nanošenjem na kosu. Zanimljivo je da je tehnika nastala već u 70-tim godinama prošlog stoljeća, na francuskom znači „mesti“ što označava način nanošenja boje na kosu.

 

Nakon što je prešla na drugu stranu oceana, u SAD-u je balayage je postao popularan kasnih 90-tih godina pod imenom “balliage”. Zbog svojeg iznimno prirodnog izgleda, mnoge zvijezde koriste ove frizerske tehnike bojanja kose, a zahtijeva spretnost, preciznost te mnogo vremena. Još jedna bitna stvar primjenite li ovu tehniku – pri izrastanju kose na kojoj je primijenjen balayage ne nastaje vidljiva razlika između pramenova i korijena, dok je to kod klasičnih pramenova sa folijom itekako vidljivo. Također pri bojanju kose moramo biti svjesni da se svaka boja kose drugačije prihvati za drugačiju vrstu kose te se često dešava da su iskustva s istim preparatima od osobe do osobe različita.

 

Teksture boja za kosu svakim danom povećavaju opseg, tako sada razlikujemo boju u pjeni, boju u gelu, tekuću boju itd. Pri bojanju kose također frizer pazi da osoba ima zaštićenu odjeću i kožu, a poželjno je prekrivanje područja čela, ušiju i zatiljka kremom, kako boja ne bi ostala na koži. Postupak samog nanošenja boje na kosu je jednostavan. Naime, boju za kosu umiješamo sa hidrogenom te prekrivamo kosu bojom od izrasta do krajeva kose.

Summary
Article Name
Bojanje vaše kose
Description
Kako bojati vašu kosu. Koja boja je prava, kako se može sa nepravu boju uništiti kosa i kakav je postupak bojanja.
Author
Publisher Name
Salon Roking
Publisher Logo