Pranje i sušenje kose

 

Osnove pranja kose

U frizerskom salonu su pranje i sušenje kose te njega kose različitim preparatima od najveće važnosti upravo zbog toga što su osnova za dobru frizuru. Tipovi kose su različiti, kosa može biti suha, normalna ili masna te se zato svakom tipu kose mora posebno prilagoditi. Pranje kose je osnova frizerskih usluga. To je postupak pri kojem je možda ponajviše očita ručna spretnost frizera. Pri osnovnoj frizerskoj usluzi, kao što je pranje kose moramo biti svjesni da svakoj osobi odgovara različita temperatura vode, prema čemu je potrebno prilagoditi njezinu temperaturu. Iskusan i dobar frizer će znati prepoznati primjerenu temperaturu vode, prilagoditi pritisak na te jačinu kojom će masirati vaše tjeme. Čisti ručnici, uporaba kvalitetnih proizvoda te simpatičan nastup frizera su očigledni pri usluzi pranja kose.

 

Postupak

Postupak pranja kose u frizerskom salonu sastoji se od više faza. Slijedi detaljan opis postupka. Uporaba ručnika je u frizerskom salonu je stalna i nužna navika pokrivanja osobe ručnikom, što štiti njegovu ili njezinu odjeću te usmjerava te upija vodu koja nam klizi vratom. Potom slijedi postavljanje osobe u što ugodniji položaj na frizerskoj stolici za pranje kose, kako je nazivaju glavoper, koja je većinom na stalku. Raščešljavanje kose je vrlo važan postupak prije pranja i nakon pranja kose, zbog toga što time osiguravate kosi mekoću i glatkoću. Kosu raščešljavamo od stražnjeg dijela prema naprijed te od vrhova kose prema naprijed, zbog toga što u suprotnom izazove dodatno oštećivanje i zapetljavanje kose te kosa postaje sve zamršenija. Pri ovoj fazi frizer defitivno želi saznati više o vašoj kosi jer je tijekom pranja procjenjuje te se zanima za daljnji tijek kojeg planira. Iako je preporučeno korištenje četke za raščešljavanje kose, neki frizeri preporučaju i češljeve. Za raščešljavanje kose najčešće koristimo četku ili češalj, ovisno o tipu kose. Češalj je, uz škare, najčešće korišten alat. Za najkvalitetnije se smatraju češljevi izrađeni od kvalitetnih plastičnih materijala, silikona, kaučuka ili karbonskih vlakana. Dobar češalj unatoč godinama postojanja očuva svoj prvenstveni izgled i oblik, otporan je na visoke temperature, zubići na njemu čvrsti su i ne ispadaju lako. Kvalitetni češljevi su antistatični, dakle ne elektriziraju kosu. Pranje kose – kosu zalijevamo umjerenim i ugodnim, ne prevrućim te ne prehladnim mlazom vode, pri čemu zakrivamo i lice osobe da ga ne zalijemo. Osobito je potrebno paziti pri ženskom spolu na eventualni make-up. Prvo nanošenje šampona na kosu ili pretpranje u kojem šampon za kosu nanosimo prvo na svoj dlan, a zatim ga kružnim pokretima nanosimo na kosu. Vrlo je bitno da šampon ne nanosimo direktno na osobu. Nanošenje šampona izvodimo od prednjeg djela glave prema stražnjem, potom sa strane glave, pri čemu prsti frizeru moraju stajati paraleleno s kosom, a ne u suprotnom smjeru da se kosi ne bi nanosilo oštećenja. Ispiranje šampona sa kose nakon prvog pranja mora biti temeljito odrađeno da na kosi ne ostao šampon. Drugo nanošenje šampona na kosu nakon prvog ispiranja je temeljitije, kružnim pokretima postižemo cirkulaciju, pri kraju slijedi relaksirajuće masiranje cijele glave. Pri nanošenju šampona i masaži je potrebno paziti da se ne dogodi da osobu zalijemo šamponom koji nije ugodno imati u očima. Šampon je pri drugom ispiranju potrebno vrlo dobro oprati te kosu visoko posizati da bi se šampon sa svih strana glave ravnomjerno isprao. Korištenje šampona je pri pranju kose u frizerskom salonu nužno, a poželjno je da je pritom i što kvalitetniji proizvod. Preporuča se te je i uobičajeno nanošenje šampona na kosu barem 2 puta. Ukoliko kosa ima beživotni izgled, svakako je potrebno nahraniti kosu te šamponom to i činimo.

 

Proizvodi koje trebamo

Kao što je pri pranju kose potrebno odabrati dobre proizvode, prilagođene određenom tipu kose, pri sušenju je također potrebno pripaziti na pravilno sušenje te uporabu kvalitetnih sušila. Prvo je potrebno ručnikom posušiti kosu kako bi bila spremna na raščešljavanje, zbog toga što premokru kosu ne možemo lijepo raščešljati. Kosu je, posebice ukoliko je duga, pažljivo raščešljati jer se mokra otežano češlja. Pri sušenju kose odlučujemo se i za izgled frizure, te ovisno o želji osobe određujemo smjer frizure (kovrče, ravni izgled, irokezu … ) .

 

 

Pri njezi kose je potrebno prepoznati i koristiti primjerene preparate ovisno o tipu kose. Pri njezi kose se upotrebljavaju različiti proizvodi: šamponi, balzami, maske za kosu, ulja za kosu itd. Ovisno o tome da li je vaša kosa suha, oštećena ili masna, frizer će tip kose znati prepoznati te u skladu s time preporučiti uporabu određenih preparata samo za vas te vam savjetovati o daljnjoj njezi ili vam pomoći pri brizi za kosu pri mogućim tegobama s kosom.Ukoliko je kosa tamnija preporuča se korištenje balzama, a ukoliko je kosa svjetlija, savjetuje se korištenje dodatnih preparata, pakunga, maski, hranjivih ulja, iako to nije pravilo. Balzam je preporučljivo na kosu nanositi na posušenu kosu da ne odlazi niz dlaku već ostaje na njoj, djeluje, upija se i hrani ju. Vlasište kose je također potrebno njegovati, masirati te paziti na oštećenja, za što se također pobrine frizer, nakon što mu izjasnite svoje želje.

 

Sve potrebne usluge možete pronaći posjetom frizerskom salonu i korištenjem frizerskih profesionalnih usluga te, što je najbitnije, konzultiranjem sa stručnjacima o korištenju profesionalnih frizerskih preparata za njegu kose i vlasišta.

Summary
Article Name
Pranje, sušenje i njega kose
Description
U frizerskom salonu je pranje i sušenje kose te njega kose različitim preparatima od najveće važnosti, zato se svakom tipu kose mora posebno prilagoditi.
Author
Publisher Name
Salon Roking
Publisher Logo

Leave a Reply